Helicobacter Pylori Nedir?

 

Helicobacter Pylori Nedir?

Helicobacter pylori bir bakteridir. İnsan vucudunda sindirim sistemine yerleşir ve aside dirençlidir. Ülser ve gastrit oluşumunda rol oynayan faktörlerden biridir. Yapılan çalışmalarda Helicobacter pylori ile birlikte gastrit, mide ve duodenal ülser sıklığı artar. Fakat Helicobacter pylori saptanan her kişide ülser ve gastrit saptanmayabilir. Helicobacter pylorinin önemi sindirim sisteminde bulunduğu takdirde ülser ve gastrit olma rikinin fazla olmasından kaynaklanır.

Helikobacter Pylori Saptama Testleri:

-Kan Antikorları : Bir insanın kanında Helicobacter pyloriye karşı oluşan antikorların varlığı saptandığında bu insanın bakteri ile enfekte olduğu veya geçirilmiş bir enfeksiyonunun var olduğu anlamına gelir. -Üre Solunum Testi : Nefesde üreaın tespiti ile yapılan testir.

-Dışkı Antijen Testi : Helicobacter pylori ile enfekte olan kişide bağışıklık sistemi ile oluşan maddeler dışkı yolu ile atılır. Dışkı  antijen testi bu maddeleri test eder. Enfeksiyon varlığını gösterir veya tedavinin başarısını takip edilmek için kullanılır.

-Mide Biyopsi  : Sindirim sistemi endoskopisi sırasında çeşitli bölgelerden alınan biyopsileri özel boyalar ile boyanarak Helicobacter pylori saptanır.

-Üreaz Testi  : Mide biyopsi ile alınan parça özel solusyonla renk değişikliği esasına dayanan hızlı bir yöntemdir. Bu testlerin amacı ülser ve gastrit hastalarında h.pylori varlığını saptamak için yapılır.

Helicobacter Pylori Tedavisi: İkili veya üçlü antibiotik kombinasyonu ile bakteriyi yüksek oranlarda yok  etmek mümkündür. Bakteri yok etmek ile ülserli ve gastritli hastaların tedavisinde önemli başarılar elde edilmiştir. Uzun süredir ülser ve gastrit yakınması olan hastalarda gastroskopi yapılması, hem tanıda hemde Helicobacter pylori tespit edilmesinde  yararlı bir yöntemdir.

Uzm. Dr. OKTAY FERİT İÇ HASTALIKLARI UZMANI

21 Nisan 2011 Perşembe