Menisküs Yırtıkları

Menisküs Yırtıkları

Vücudumuzun en sık yaralanan bölgelerden biriside menisküslerimizdir. Menisküsler diz bölgesinde en büyük iki kemiğimizin kesiştiği noktada 'C' şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Dizde yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, femur (uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) arasındaki güç dengesinin sağlanması gibi görevlerde rol oynarlar.

Futbol gibi karşılıklı temas sporlarında dizin dönmesi ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. Ileri yaş grubunda ise menisküsler herhangi bir travma olmaksızın dizde gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler

Belirti ve Şikayetleri:

Diz içerisinden gelen sesler yırtığın ilk bulguları olabilir. Dizde ödem gelişene dek sporcular oyuna devam edebiliryada günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak ödem geliştiğinde şikayetler oluşur. Sikayetler 24-48 saat icerisinde gelişir.

Dizde gerginlik ve şişlik

Eklem hareket açıklığında azalma

Dizde sıvı toplanması

Menisküs yırtık parçası eklem içine düştüğünde takılma, kitlenmedir.

Bu durum ancak doktorunuzun yapacağı bir manevra ile düzelebilir.

 

Menisküs yırtıklarının başlangıç tedavisi:

İstirahat

Buz uygulaması

Bası uygulaması (bandaj gibi)

Dizin yukarı alınmasıdır

Cerrahi tedavinin menisküsün iyileşmediği ve şikayetler oluşmaya devam ettiği zamanlarda planlanmaktadır. Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileriki dönemde kireclenmeye neden olur. Artroskopik yöntemle menisküs ameliyatları başarıyla yapılmaktadır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon tedavinin önemli bir parçasıdır.

 

Opr. Dr. Hakan Dülger ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

12 Şubat 2013 Salı